Monday, 09 February 2015 22:29

Suomen pankkien tarjoamista lyhennysvapaista.

Written by

02.09.2015

Hei viime viikolla (vko 6 2015) lehdistössä uutisoitiin Suomessa toimivien pankkien tarjoamat lyhennysvapaat, em. http://www.kaleva.fi/uutiset/talous/pankin-tarjoama-lyhennysvapaa-kiinnostaa-satoja-yhteydenottoja-asiakkailta/688948/. Mainitussa artikkelissa kootusti sanotaan:
”Tarjousten tarkoitus on pankkien mukaan kiihdyttää Suomen talouskasvua tuomalla ostovoimaa kuluttajien keskuuteen. Asiakas maksaa lyhennysvapaan aikana ainoastaan korkoa. Lyhennysvapaa ei vaikuta lainan marginaaliin.”

Se on kyllä hyvä tavoite ja tarkoitus ja toivottavasti se toimii juuri yli mainitulla tavalla! Kuitenkin yritys- ja rahoitusanalyytikkona kommentoisin asiaa vielä näin. Kyseisen pankkien velallisilleen ehdottama tarjous tulee aikoihin, joissa sekä yritysten että yksityisten henkilöiden maksuhäiriöt ovat olleet koko ajan kasvamassa, eivätkä lähiajan näkymät ole kovin valoisia. Joten hyvin suurella todennäköisyydellä oletan että pankkien ”yllätys” askelella on toinenkin yhtään tärkeä tarkoitus, mm mahdollisten luottotappioiden ehkäiseminen. Tarkoitan että, antaen asuntovelallisille vuoden lyhennysvapa, siirretään ainakin osaa maksuhäiriöistä vuodeksi eteenpäin, mahdollisesti toivoen sekä parempia aikoja, että velallisten säästävän osa lyhennysvaparahoistaan vaikkapa maksuhäiriöpuskuriksi. Euromonitorin tietojen mukaan Suomalaisten keskimääräinen velkaantumissuhde on historiallisesti katsoen melkein huipuillaan, kuten vuodesta 2013 kotitalouksien suhde (velka)/(käytettävissä olevat varat) on suurempi kuin 100 %.

Rahoitusanalyytikkona haluaisin vielä sanoa että normaali tilanteessa, laskennallisesti olisi pärempi että mahdollisimman suuri osaa lyhennyksistä maksetaan pois juuri matallan koron aikoina, kuten esimerkiksi nyt, koska näin maksaisit vähiten korkoa(kuluja) kokonaisuudessa .... ja vaikka myöhemmin korot nousisivat sinulle jäisi pienempi määrä lainatu pääoma, jonka päälle lasketaan korkoa.

Ystävällisin terveisin,

Read 1659 times
Login to post comments