Friday, 02 March 2018 15:22

Paljonko Suomalaisuudesta on suomettumista?

Written by

Siihenkin nähden oli mielestäni hyvä dokumenttisarja ”Suomi on venäläinen”, jossa toki käsiteltiin pitempää aikaväliä Venäjän, Pohjolan ja Suomen kehityksestä kun suomettumisen ajanjaksoa (1 sarja siitä). Välitettävästi dokumentti ei ole enää katsottavissa Yle areenan kautta eikä ”Suomi on ruotsalainen”:kaan! Joka tapauksessa nykyisessä Wikipediassa suomettumisesta sanotaan: ” (saks. Finnlandisierung) tarkoittaa voimakkaamman valtion vaikutusvaltaa heikomman naapurimaan asioihin. Käsite esiteltiin alun perin Itävallassa jo 1950-luvulla, mutta sitä alettiin käyttää ahkerasti Saksan liittotasavallassa 1960-luvun lopulla. Termiä käyttivät alun perin liittokansleri Willy Brandtin vastustajat kritisoidessaan hänen uutta, Ostpolitik-nimellä tunnettua ulkopoliittista linjaansa liian neuvostomyönteisenä. Brandt tuomitsikin termin käytön suomalaisia loukkaavana.[1] Se merkitsi sananmukaisesti Suomenkaltaiseksi tulemista.”.

Minä pyydän anteeksi ihmisistä, jotka pitävät sitä loukkaavana, mutta se on ollut osaa Suomen historiaa ja ”maassa maan tavalla” periaatetta ja näin jäänyt vaikkapa kansan sosiaaliseen ja henkilökohtaiseen identiteettiin ja käyttäytymiseen, joku suoraan sellaisena tai vastustamisreaktiona!? Esimerkiksi Suomessa edelleen käytetään sanontoja kuten: ”kaikki pakotetaan samaan purkkiin”, ”kaikki ovat saman paksuisia”, ”hän joka poikkea joukosta tehdään hulluksi”, ”joukko kiusaamista” jne., joista selkeästi nähdään joukkopakkoa tiettyyn suuntaan, tyypillistä kyseiselle ajanjaksolle. Mainittakoon että organisaation- ja yhteiskunnankulttuuri on semmoista näkömaatonta voimaa, jonka säännöt, normit ja uskomukset vallitsevat päätöksen teossa ja elämässä. Sitten uuden sukupolven suomalaisena olen pitkään ihmetellyt mistä kysymys ”oletko suomalaistunut” johtuu – siis tässä paljonko siitä johtunee Suomenkaltaiseksi tulemisesta suomettumisen valossa tai varjossa? Eli vapaaehtoisesta suomalaistumisestani vastuullisesti sanon että se osa minusta joka esimerkiksi vastaa sisukuutta, vilpitöntä avoimuutta, asiallisuutta, järkevää reviiri kohteliaisuutta, kollektiivista ei muita alistavaa vastuutta jne. ovat ja tulevat hyvin töidennäköisesti aina olemaan minussa suomalaisia. Kiitos siitä!

Mutta piirteitä jotka esimerkiksi tavoittelevat kaksoisnaamaisuutta/takinkääntävyyttä (siis suomettumisen aikana on usein pitänyt kutsua mustasta valkoiseksi ja päinvastoin pakon edestä, paljonko sitä on jäljellä?), joukkopakkoa, manipulointia, ylimielisyytä jne. eivät koskaan tule olemaan osaa minusta! On totta että tässä kirjoituksessa vihjaan enemmän niihin pimeisiin varjoihin, mutta se on koska tavoittelen parempaa. Siis annetuissa esimerkeissä pimeätä pitää valoista! Näin ollen pakotetussa suomalaistumisessani, siis tietysti pakkohoidon kautta, minulla on useamman hullun diagnooseja. Jälkimmäinen on tapaa jolla käsiteltiin dissidenttejä suomettumisen aikana, ja se on asia, josta en olekaan kiitollinen! Ja uuden sukupolven suomalaisena ja eurooppalaisena rohjennen jatkamaan avoimesti sitä ilmaista! Toki sälyttääkseen terveyttäni jo Suomen ulkopuolelta, mutta ei Suomea tai toista maata vastaan, koska ihan taatusti en toivo samaa sinulle kautta aikoja!

Ystävällisin terveisiin, Rosti...

Read 1475 times